UNSTPB - Biblioteca Centrului Universitar Pitești
Informaţii suport pentru utilizatorii WebOPAC-ului TinREAD > Instrucţiuni privind utilizarea avansată a procedurilor de căutare
Piteşti | Biblioteca Universităţii Ajutor

Instrucţiuni privind utilizarea avansată a procedurilor de căutare

Spre deosebire de Căutarea simplă, în cadrul Căutării avansate utilizatorii dispun de facilitatea de a combina mai mulţi termeni şi de a integra resurse variate (interne şi externe) pentru a obţine un rezultat cât mai amplu prin referinţele afişate.


Căutările centrate pe utilizarea operatorilor logici

Câmpurile de căutare care se pot combina prin utilizarea operatorilor logici (booleeni) oferă posibilitatea de a căuta oricare dintre următoarele elemente în combinaţii de unsprezece luate câte trei (ŞI logic, SAU logic, NU logic).

Elementele de căutare care pot fi combinate sunt:

 • ISBN/ISSN - număr standard internaţional care identifică unic un titlu/ediţie a unui document;
 • ISSN;
 • Subiecte;
 • Toate titlurile - oriunde se găsesc acestea în cadrul înregistrării;
 • Autorii - inclusiv coautorii;
 • Nume de persoană - ca subiect al lucrării (recunoscută şi ca "despre...";
 • Limba documentului;
 • Cota - locul în care se află documentul;
 • Numărul de inventar;
 • Domeniul din care face parte documentul (clasificarea).

Exemplul 1:

Dacă doriţi să căutaţi toate romanele din seria Dune scrise de Frank Herbert:

 1. Completaţi termenul de căutat Dune în dreptul primului câmp de căutare care are selectat criteriul Toate titlurile;
 2. Selectaţi opţiunea ŞI logic în primul câmp de pe rândul al doilea;
 3. Selectaţi criteriul Autori - Toţi pentru cel de-al doilea câmp de căutare şi completaţi la termen de căutat: Herbert, Frank;
 4. Apăsaţi butonul "Caută".

Exemplul al 2-lea:

Doriţi să căutaţi un document care are subiectul management, este în limba română şi este apărută în anul 1999:

 1. Selectaţi criteriul Subiecte şi completaţi termenul de căutat: management;
 2. Selectaţi opţiunea ŞI logic în primul câmp de pe rândul al doilea;
 3. Selectaţi criteriul Limba pentru cel de-al doilea câmp de căutare şi completaţi la termen de căutat: rum (programul vă asistă şi vă propune codurile imediat ce aţi tastat primul caracter);
 4. Selectaţi opţiunea ŞI logic în primul câmp de pe rândul al treilea;
 5. Selectaţi criteriul An apariţie pentru cel de-al treilea câmp de căutare şi completaţi la termen de căutat: 1999;
 6. Apăsaţi butonul "Caută".

Opţiuni de filtrare

Ca şi în cazul căutărilor simple, opţiunile de filtrare ascund documentele care nu corespund cerinţelor particulare ale unui utilizator, chiar dacă au răspuns criteriilor generale care au condus la obţinerea unui rezultat amplu.

În partea superioară stânga a ecranului, imediat sub câmpul de căutare simplă, se află butonul cu textul "Opţiuni". Aici se poate realiza filtrarea datelor după criterii cum ar fi felul documentelor, numit de bibliotecari şi nivel bibliografic, adică dacă sunt cărţi, seriale, colecţii, părţi din cărţi, seriale, materiale AV. De asemenea, filtrarea datelor se poate face şi după tipul suportului pe care se află informaţia (spre ex. hârtie, CD, reţele de date, microfilm, casetă magnetică etc.). Nu în ultimul rând, datele pot fi arătate şi după criteriul localizare. Astfel fiecare criteriu în parte sau combinat poate fi utilizat pentru a afla ce documente după nivelul bibliografic şi suport se găsesc într-o anumită secţie/punct de servicii(localizare).


Căutări în baze de date externe

În partea stângă a zonei în care apare rezultatul unei căutări avansate se găseşte fereastra de selectare a locaţiilor care se doresc a fi interogate de către utilizator. În funcţie de parteneriatele încheiate de către bibliotecă lista acestor surse externe poate include cataloagele altor biblioteci din ţară sau din afara ţării.

Aceste locaţii sunt identificate în clar sau prin intermediul acronimelor internaţional recunoscute.

Rezultatele returnate de interogarea lansată de către utilizator sunt separate în funcţie de sursa externă care a răspuns. Afişarea se actualizează pe măsură ce serverele care furnizează răspunsul termină de transmis datele.

În cadrul căutărilor în bazele de date externe bibliotecii, utilizatorul poate opta pentru ca lansarea căutării să se realizeze concomitent şi în cadrul bazei de date locale sau poate exclude interogarea în bazele de date locale.

Z39.50 este numele protocolului internaţional (standard) pentru transferul de date bibliografice. Pentru a putea răspunde la o interogare formulată de la distanţă un program integrat de bibliotecă trebuie să aibă un modul special de comunicaţii, ce uzual poartă chiar numele standardului în discuţie. Fără utilizarea acestui standard, calculatoarele nu înţeleg semnificaţia informaţiilor pe care le vehiculează şi nu le pot poziţiona astfel încât utilizatorul să recunoască semnificaţia acestor informaţii.

 

Vă rugăm să schimbaţi parola